2016. július 20., szerda

Madrid - a spanyol főváros: Hop on, Hop Off, július 16.


Ezen a délelőttön Madrid történelmi nevezetességeit látogattuk meg egy városnéző busz felső szintjén ücsörögve; a fülünkben angol nyelvű audio guide, valamint kellemes hangzású spanyol dallamok duruzsoltak. Egy városnéző túra kb. 1 óra 20 percet vesz igénybe, ha egyhuzamban teljesítjük, de a „hop on hop off” utazások lényege éppen az, hogy a turista bármelyik megállóban leszállhat és máshonnan is folytathatja az útját. Ennek tudatában mi a város és egyben az ország közepéig utaztunk, mely a Puerta de Sol nevű tér; itt van elhelyezve a 0 km-t jelző kőlap, valamint a Madrid címerében látható eperfát legelő maci szobra.  Nem messze innen található az egyik legrégebbi madridi piac, a Mercado de San Miguel, ami ma már egy modern kialakítású épület, benne tapas-bárokkal, borszigetekkel, hal-és gyümölcsárusokkal, zsúfolásig megtöltve turistákkal.



Ezután a Királyi palotát és a Felvonulási teret tekintettük meg kívülről. Átsétálva a palota északi oldalán fekvő formára nyírt örökzöld sövénnyel és citrusokkal beültetett Sabatini-kerten, rövid gyaloglás után a Plaza de Espana egyik padján megpihenve csodálhattuk meg a spanyol irodalom egyik legismertebb írójának, Cervantesnek a kőszobrát, valamint híres regényének bronzból öntött alakjait: Don Quijotét és Sancho Panzát.  Sétánk végén értük el a Templo de Debod egyiptomi templom romjait, melyről megtudtuk, hogy Madrid ajándékba kapta az Egyiptomnak nyújtott segítségéért, amikor ókori értékeket kellett menteni az Asszuáni gát építésekor.


A királyi palota előtt
Debod temploma

Rövid túránk során sikerült egy átfogóbb képet alkotni Madrid központi részéről: a "buszos" angol nyelvű idegenvezetés jó támpontot nyújtott a belváros nevezetességeinek megismeréséhez, a térkép segítségével könnyű volt eligazodni. A sok látnivaló, a gyönyörű épületek, elvarázsoltak minket, nagy élmény volt a sok-sok zöld területet és a szökőkutakat látni.

Ekkor újra buszra szállva indultunk vissza a kiindulási helyünkre, mely nem volt messze szállodánktól és az út másik oldalán található Atocha pályaudvartól.  A pályaudvar nevezetessége a pálmakert és a teknősökkel teli tavacska. A modern gyorsvonatokhoz egy, a reptérihez hasonló beléptető rendszeren keresztül jutottunk el, igaz, csak egy megállót utaztunk a buszállomásig. A távolsági buszra szállva vette kezdetét a négy és fél órás buszos utazásunk, így az esti órákban érkeztünk meg célállomásunkra Granadába, a Los Girasoles hotelba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése