2016. július 27., szerda

Helen Doron módszere - bennünk voltak kérdőjelek - Július 27.

Ma két szakmai programon is részt vettünk.
Frenchise rendszerű oktatás

Először a GARABATOS nevű intézményt kerestük fel. Az épületbe lépve a "Helen Doron Early English" logót, valamint ezzel összhangban családias, igazán vidám, harmonikus színekkel és dekorral kialakított kis helyiségeket pillantottunk meg.
A foglalkoztató szobában okostábla volt felszerelve, amelyet- mint megtudtuk- minden nap használnak a foglalkozások szerves részeként. Koncepció része továbbá, hogy nincsenek székek, bútorok, hogy minél temészetesebben (a földön) üljenek a gyerekek. Néhányan elgondolkoztunk, hogy a steril gumipadló, kívülről teljesen lefóliázott ablaküveggel valóban sikerült-e ezt a természetes élményt elérniük. 

A tanulószoba: minden az intenzív tanításnak alárendelve
Tizenhárom apróság 20 perces programjába tekinthettünk be, ami valóban különleges élmény volt, hiszen a legfiatalabb közülük néhány hónapos (!), a "legidősebb" pedig kb.3 éves volt.
A koncepció központi gondolata a zene-imitáció-ismétlés, arra alapozva, hogy memóriánk felnőtt korban is kiválóan, mintegy automatizmusként fel tudja idézni a gyermekkorban bevésődött dalokat, mondókákat. Ezzel a módszerrel egészen korai életkorban memorizálhatóak kommunikációs nyelvi panelek, összetartozó szókapcsolatok (pl. színek-gyümölcsök), funkcionális tejes mondatok, éppen úgy, ahogyan az anyanyelvünket tanultuk a családunkban.
Tadamtadaaam - Óravezetőnk  játékos figyelemfelhívó
énekszava óratartás közben: képi és hangi ingerben nem volt hiány.
Mivel az ilyen korú gyermekek életkori sajátossága, hogy monotóniatűrésük alacsony, a foglalkozásvezető sokféle, változatos, valamennyi érzékszervet stimuláló és mozgásos tevékenysénységeket alkalmazott a tematikára építve.

Ezt követően a KAIROS TOWN LANGUAGE AND CULTURE CENTER-t kerestük fel.
A belső teret színes "post-it-on" cédulák, gyerekrajzokból készült montázs, valamint angol utcaneveket idéző táblácskák díszítik.
Az intézmény igazgatónőjétől megtudtuk, hogy a "kairos" görög szót nem véletlenül választották, mivel jelentése lehetőséget, a legjobb pillanat megragadását jelenti, ezt az üzenetet közvetíti egész tevékenységük. A két tanítási nyelvű intézményben a nyelvi kurzusokon kívül közismereti tárgyakat is tanítanak mind angolul, mind franciául. Emellett korrepetálásban és pótvizsgára való felkészítésben is nagy szerepet vállalnak a pedagógusok, amire különösen angol és spanyol nyelvből van igény.

Amit még a "Kairos Town" szolgáltatásairól érdemes tudni:
- hagyományos nyelvi kurzusok minden nyelvi szinten
- nyelvtanulás célnyelvi környezetben
-"DELE" nyelvvizsgára való felkészítés spanyol nyelvből
-"First Certificate" angol nyelvvizsgára való felkészítés


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése