2016. július 20., szerda

Látogatás a Granadai Oktatási Hivatalnál - Július 19.

A mai nap fő programja az andalúziai Oktatási minisztérium volt. Egy hasznos előadást hallgattunk spanyol oktatási rendszerről, különös tekintettel a nyelvoktatási politikájukra és a kéttannyelvű oktatásra. A fogadó fél kíváncsi volt a magyarországi helyzetre is, úgy hogy Zsuzsa, mint POK vezetője, illetve Klári, mint a Líceum igazgatóhelyettese egy kis bemutatkozó előadást tartottak.
Néhány figyelemre méltó dolog, ami az előadásból derült ki: 1) sokkal rugalmasabb a  szabályozási rendszerük. A központi tanterv csak az alapokat fekteti le, a regionális oktatási hivatalok (összesen 17 ) saját jellegzetességükre támaszkodva és a saját igényüket szem előtt tartva hoznak létre saját regionális tanterveket; 2) mivel meglehetősen új még náluk a kéttannyelvű képzés (2006), új és hatékony módszerekkel próbálkoznak. figyelemre méltó a tanárok közötti együttműködés a kéttannyelvű iskolákban: minden héten egyeztetnek a diákoknak tanítandó anyagot. Például, az adott héten bizonyos történelmi (földrajzi, testnevelési stb) anyag megtanítása előtt, az angol órán a tanár megtanítja ennek a témának a szókincsét, illetve hozzá illő szerkezeteket. Röviden, a tanár kollégák közötti együttműködés nélkül elképzelhetetlen a kéttannyelvű oktatás.
A nap vidáman ért végét: arab negyed látogatása, kávé, sör, tapas - ki mit kívánt. Csak túléljük a forró Granadai éghajlatot.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése