2016. július 31., vasárnap

Cordoba - Az én szememmel

Míg Granada vidéke hegyes, dombos és a város kulturális élete sokszínű, változatos, addig Cordoba sokkal egyszerűbbnek tűnt. Középen gyönyörű széles folyó választja el az óvárost és az újvárost, melyet egy grandiózus ókori római híd köt össze. A híddal szemben áll korának legnagyobb mecsetje, amely közepére annak idején egy hatalmas keresztény katedrálist ékeltek be. A kettő együtt eklektikus és elgondolkodtató élmény, hatása mindenképpen maradandó.



A városban az Alcazar, azaz a királyi palota az inkvizíció székelye is volt és állítólag itt kapta Kolumbus a megbízatást Izabella királynőtől felfedező útjára. A z ókori római, majd iszlám alapokra épülő palota kisebb és kevésbé látogatható a Granadai Alhambrához képest, de kertje gyönyörű szép és kellemes kikapcsolódást ígért. 


Cordobát is átszövik a gyönyörűen rendbehozott középkori utcák, a házakat mai napig lakják és karbantartják. (Most is sok házat ujíttottak belölről). Különleges élmény a kopogtatóval ellátott, vastag, szegecselt faajtók látványa, a kovácsolt vasrácsok az ablakokon és egyéb díszek.

Cordobai képek válogatását itt lehet megtekinteni.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése